Home > Parissyndromet >

Parissyndromet

Paris är för de flesta människor romantikens högborg. Men om man åker dit med för höga förväntningar kan man istället för vackra minnen komma hem med en depression då man blivit drabbad av Parissyndromet. 

218454-sacrecoeur1989L’ amour, l’ amour, kärlek och åter kärlek. Det är vad man räknar med att uppleva när man kommer till staden Paris. Oavsett om man reser dit med sin partner eller om man besöker staden själv med vänner. På flygplanet dit drömmer man om vackra pittoreska gator där man kan handla utsökta croissanter av mycket trevliga fransmän som talar vacker franska och skämtar med en. Man har även mycket höga förväntningar om maten om kulturen och om invånarna, och detta gör att man lätt kan hamna i en depression då ens förväntningar ofta inte stämmer in på verkligheten skriver Aftonbladet och detta kallas för parissyndromet. Detta sker främst hos Japaner då det blir en enorm kulturkrok.

En miljon Japaner besöker årligen staden

Årligen så är det ungefär en miljon Japaner som besöker staden och av dessa är det ett dussintal som åker därifrån med en krossad romantisk dröm och får bli intagna och behandlade för djup depression. Varför det just är Japaner är då deras kulturer skiljer sig och Paris kan vara den första utlandsresan de gör. Vanligast är kvinnor i trettio års åldern som drabbas och nu har Japans ambassad i Paris en het linje som ständigt är öppen om någon skulle akut drabbas av en kulturchock.

Kanske ska man ta och mjuka upp resan inför Paris genom att bila dit? Och om så är fallet har vi en bra artikel om just att ta med sig bilen på resan. Och tänk även på att kanske inte ha allt för höga förväntningar utan en resa är aldrig rolig om den blir helt perfekt. Ibland kan det vara kul att skratta åt saker i efterhand.